Waarom maken we de keuzes die we maken? Waar heeft het mee te maken dat je op bepaalde dingen ja of juist nee zegt? Angst, onzekerheid, veiligheid, geluk, blijdschap?
Als ik de vraag aan mensen stel waarom ze bepaalde keuzes maken, dan krijg ik vaak antwoorden als : “Ja, maar sommige dingen moeten nu eenmaal. ” Of mensen gaan mij wedervragen stellen als: “Heb jij kinderen? ”
Natuurlijk is het zo dat we niet alleen maar de dingen kunnen doen waar we blij van worden, de belastingaangifte moet er bijvoorbeeld altijd weer op tijd uit, maar het is wel zo dat we veel bewuster keuzes zouden kunnen maken.

Zeker in de relationele sfeer of bij familiezaken, kan het heel lastig zijn om andere keuzes te (gaan) maken of om nee te zeggen waar je normaal altijd ja zei. We kiezen vaak voor de keuze die het meest comfortabel voelt. Omdat de omgeving je dan meer accepteert, omdat je de confrontatie dan niet aan hoeft te gaan of omdat er dan meer zekerheid is.

Je hebt geen excuus nodig

Toen ik de diagnose MS kreeg, was ik op sommige momenten echt dankbaar dat ik dit als “excuus” kon gebruiken. Toen ik me weer beter voelde, merkte ik dat ik de diagnose af en toe nog weleens inzette op momenten dat het eigenlijk heel goed ging. Alsof ik een excuus nodig had om NEE te zeggen of om andere keuzes te maken. Toen ik dit eenmaal doorhad, ging ik de uitdaging met mezelf aan om bewuster keuzes te maken. Meer keuzes waar IK blij van werd. En in plaats van af te wachten tot iemand anders met een plan kwam, deed ik nu zelf vooraf een voorstel. Wat een verademing…… 🙂

Als je heel veel dingen doet die je eigenlijk niet zoveel opleveren en waar je geen energie van krijgt, dan gaat er op een gegeven moment toch iets knagen. Een gevoel van ontevredenheid. Misschien heb je minder energie, misschien voel je je niet zo blij of ben je altijd en alleen maar aan het rondrennen en heb je geen tijd om jezelf de vraag te stellen hoe het nu eigenlijk echt met je gaat.
En hoewel ons brein het liefst kiest voor de korte – termijn oplossing, omdat dit nu eenmaal het makkelijkst is en het snelst resultaat biedt, is het de vraag of je op de lange termijn ook nog steeds blij wordt van de keuzes die je maakt.

Er zijn twee dingen die je kunt doen als je hier verandering in wilt brengen: Je gaat andere keuzes maken of je verandert je GEDACHTE over de keuze die je maakt.

Stel jezelf de vraag:

Dus……stel jezelf de vraag: “Wat wil ik nu eigenlijk echt? ” En zijn de dingen die ik nu doe in overeenstemming met mijn waarden? Zo nee, waar kun je dan ruimte creëren om meer te gaan doen waar je blij van wordt? Waar kun je andere keuzes gaan maken, waar kun je bepaalde dingen gewoon helemaal niet meer doen?

Uiteindelijk kunnen we niet zonder andere mensen om ons heen, maar het is wel de bedoeling dat jij niet alleen maar aan het geven bent en vervolgens straks uitgeblust op de bank ligt, met de gedachte: “Had ik maar een andere keuze gemaakt.”

Echt, je bent het waard om ook voor jezelf te kiezen. Om een goede balans te vinden tussen jou en de ander. Dus………welke keuze ga jij maken?
Maak er een mooie dag van lieve mensen!

Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met het maken van keuzes. Ben jij er goed in of vind je het lastig?

Liefs,

Paula